Szöveges leirat, jegyzőkönyv készítése beszédfelismeréssel és igény szerinti javítása, keresés a hangfelvételek adataiban

A beszédinformáció feldolgozást segíti az online beszédfelismerés, amelynek során az élő beszéd vagy a már rögzített és tárolt beszédanyag automatikusan karakteres szöveggé alakul át, automatikusan leíródik. Mikrofonról történő online beszédfelismerés esetén, jó műszaki előkészítés után, a leirat pontossága 90-95% fölé is vihető. A távközlési eszközökön folytatott beszélgetések online beszédfelismerése rosszabb hatásfokú.

Miért van szükség és mikor ajánlott a hangfelvételekből szöveges leiratot készíteni?

jegyzőkönyvezés
  • jegyzőkönyvre van szükség
  • emlékeztető készül a résztvevők számára
  • leirat készül azon érintettek részére, akik nem vettek részt a megbeszélésen (pl. feladatkiosztás)
  • sajtó számára megosztható tartalomra van szükség
  • könnyebb kereshetőség miatt
  • egyéb okok

Miért lehet szükséges a szöveges leiratok hibáinak javítása és formázása?

jegyzőkönyvek javítása

Amennyiben elegendő a hangfelvétel karakteres leirata a felvétel készítés összes körülményétől függő hibaszázalékkal, úgy nem szükséges a hibajavítás és korrekció. A beszédfelismerés viszont jellemzően kb. 5-20% hibával jár, amelyek sok esetben nem maradhatnak a végleges dokumentumban. Az ABSONIC beépített RTF szövegszerkesztője segítségével a hibák javíthatók és a szöveg formázható. Miközben összehasonlítjuk a beszédet a szöveges leirattal, nem kell a lejátszást egérrel vezérelni, hanem lábkapcsoló használatával mindkét kézzel, akár lassítás mellett is hatékonyan gépelhetünk. Más hangrögzítő és beszédfelismerő szoftverből a legtöbbször hiányzik ez a praktikus megoldás.

Szöveges leirat legépelési munkája beszédfelismerés nélkül a hangfelvétel hosszának akár többszöröse is lehet. Beszédfelismeréssel és a szöveges leirat ABSONIC-kal való javításával a munkaidő 66 %-a megtakarítható!

Hogyan fogom megtalálni a keresett részt egy hangfelvételben?​

okoszemüvegen felirat megjelenítés

Azokon a helyeken, ahol naponta több tíz vagy száz hangfelvétel keletkezik, a hangfelvételekben való hallás utáni keresés egyáltalán nem hatékony, rendkívül időigényes feladat. A bővített keresés funkció használatával elegendő csak néhány szóra, fogalomra emlékezni, hogy gyorsan megtaláljuk a keresett beszédrészletet. A leiratban való hatékony és pontos keresés alapfeltétele, hogy a leirat pontos legyen, a maunálisan kitölthető/kitöltendő mezőkben (pl. felvétel címe, felvételkészítő neve, megjegyzés) megfelelő adatok legyenek.

Mire használhatók a hangfelvételhez megadható rövid információk, metaadatok?​

metaadatok

A hangfelvételek többféle, automatikusan és manuálisan keletkező metaadataiban keresni lehet, pl.: felvételkészítés dátuma, időpontja, felvétel készítő neve, megjegyzés, telefonszám stb. Címkézéssel (hangfelvételek tag-ekkel való ellátásával) csoportosíthatók és könnyen szűrhetők a hangfelvételek az adott kifejezésre.  A megjegyzés mezőbe beírt rövid tartalomban vagy a teljes szöveges leiratokban minden szóra kereshetünk, de ezeken felül keresni lehet többféle metaadat szerint is: felvétel név, dokumentum név, létrehozás ideje, hívó- és hívott telefonszám, felvételi időjel tábla, felvétel készítője stb.

ABSONIC-ICT.EU
Görgess a tetejére