Mikor szükséges, illetve mikor ajánlott az online beszédfelismerés?

A beszédinformáció feldolgozást segíti az online beszédfelismerés, amelynek során az élő beszéd vagy a már rögzített és tárolt beszédanyag automatikusan leíródik. A Microsoft Azure / Google online beszédfelismerés több, mint 100 féle nyelven érhető el, előfizetéses rendszerben, ami külföldi szervereken történik. A beszédfelismerés eredménye több, mint 100 nyelvre akár azonnal, automatikusan lefordítható.
Mikrofonokról történő beszédfelismerés esetén, jó műszaki előkészítés után, a leirat pontossága 90-95% fölé is vihető.
Infokommunikációs eszközökön folytatott beszélgetések esetén ez az érték általában alacsonyabb.

Az online beszédfelismerés az alábbiakban felsorolt szolgáltatások alapját biztosítja vagy komfortossá és hatékonnyá teszi.

Jegyzőkönyvek, jegyzetek és emlékeztetők elkészítése, jegyzőkönyvvezetés

telefonbeszélgetések hangrögzítése

Cégek, önkormányzatok, intézmények, oktatási intézmények és lakóközösségek gyakran tartanak csoportos megbeszéléseket. Ezeken a megbeszéléseken nagyon fontos a hangrögzítés, mert szükség lehet mindenki számára egy emlékeztetőre, jegyzőkönyvre, melyet beszédfelismeréssel célszerű elkészíteni, továbbá a szó elszáll, de a felvétele és leirata is megmarad. Szöveges leirat legépelési munkája beszédfelismerés nélkül a hangfelvétel hosszának többszöröse is lehet. Beszédfelismeréssel és a szöveges leirat ABSONIC-kal való javításával a munkaidő 66%-a megtakarítható!

Hangfelvételekben való keresés

okoszemüvegen felirat megjelenítés

Azokon a helyeken, ahol naponta több tíz vagy száz hangfelvétel keletkezik, a hangfelvételekben való hallás utáni keresés egyáltalán nem hatékony, rendkívül időigényes feladat.  A bővített keresés funkció használatával elegendő csak néhány adatra emlékezni, hogy gyorsan megtaláljuk a keresett beszédet. A leiratban való hatékony és pontos keresés alapfeltétele, hogy a leirat pontos legyen, a kézzel kitölthető mezőkben megfelelő adatok legyenek.

 • Terméktámogatás és telefonos ügyfélszolgálat minőségbiztosítása
 • Bluetooth-os telefonok automatikus hangrögzítéséhez
 • sok minden más területen is szükséges lehet

Feliratozás és fordítás

asr and translation

Az előadó beszédének, a felismert szövegének és fordításának megjelenítése kivetítőn, okoseszközökön és notebookokon, letárolása egy előre beállított szerverre, felhőbe (pl. Google Drive), ahonnan az előadás résztvevői által utólag, akár jogossághoz kötötten, később is elérhető. 

Az ABSONIC rendszer segítségével az olvasni tudó hallássérültek és idegen nyelvűek részére is látogathatók lesznek ezen rendezvények, illetve részükre oktatások, előadások szervezhetők.

 • Előadások, oktatások feliratozása és/vagy fordítása hallássérültek számára
 • Előadások, oktatások fordítása és feliratozása idegen nyelvűek számára
 • Előadások, oktatások feliratozása és/vagy fordítása rövidlátók számára
 • Videó feliratozás és/vagy fordítás
 • Bármilyen internetes kommunikációs megoldás (Skype, Zoom, Viber, Messenger, Telegram stb.) feliratozása és/vagy fordítása
 • Prezentációk feliratozása és/vagy fordítása a megjelenítő felületen
 • Valós idejű fordítás felvétel készítéskor
 • Fordítás meglévő/letárolt hangfelvételből

Videó SRT felirat készítése

cinema-1280

A felirat időzítését az ABSONIC szoftver automatikusan elvégzi, ami egyéb szoftvereknél nagyon időigényes munka. Olvasni tudó nagyothallók és siketek részére is hasznos megoldás, hiszen az SRT felirat fájlok segítségével filmeket, felvett előadásokat, híradót stb. is tudnak nézni.

 • Facebook videók feliratozása
 • Videó fájlok feliratozása
 • Youtube videók feliratozása

Beszédalapú gépelés, beszéd vezérelt diktálás és beszéddel történő egérvezérlés - számítógép vezérlés beszéddel

diktálórendszer

A három szolgáltatás együttes nagy segítséget jelent a kézhasználatban korlátozott embereknek, nehezen gépelőknek, hiszen külső segítség nélkül tudják a különböző szoftverek funkcióit beszédvezérléssel használni. A beszédfelismeréssel elkészült szöveget hangvezérléssel lehet korrigálni, formázni. Többféle alkalmazás, megoldás és a Windows több funkcióinak vezérlésére is használható.

Beszédalapú gépelés

 • A kurzor által előzetesen kijelölt, tetszőleges szövegmezőben megjelenik a beszédfelismerő által felismert szöveg

Beszéd vezérelt diktálás

 • Írásjelek, műveletek diktálása általános szöveg mezőkben
 • Egyes alkalmazások közel összes funkciója vezérelhető beszéddel

Egérvezérlés beszéddel

 • Egér mutató mozgatása a képernyőn és az egér gombok megnyomása

A szolgáltatást az alábbi szoftver tartalmazza

ABSONIC-ICT.EU
Görgess a tetejére