Beszédalapú gépelés, beszéd vezérelt diktálás és beszéddel történő egérvezérlés - számítógép vezérlés beszéddel

Beszédalapú gépelés

online beszédfelismerés

Az ABSONIC rendszer virtuális billentyűzetével megoldható, hogy egy tetszőleges, odahelyzett kurzor által kiválasztott szövegmezőben megjelenjen a beszédfelismerő által felismert szöveg. Ez azoknak lehet hasznos, akik nehezen gépelnek, de az automatikusan felismert szöveget ki tudják javítani egér és billentyűzet használatával.

Számítógép vezérlés beszéddel, beszédvezérelt diktálás

diktálórendszer

A beszédfelismeréssel elkészült szöveg még tartalmazhat hibákat és egyéb javítani valókat, amelyeket az ABSONIC diktálórendszer segítségével beszéd vezérléssel is lehet korrigálni, a manuális korrekció mellett. A diktáló funkció bekapcsolása után az elhangzó beszéd egy parancs értelmezőn fut át, amely az ABSONIC virtuális billentyűzeten keresztül a parancsot eljuttatja a kívánt alkalmazásnak.

Az alkalmazáshoz használható funkciókat a rendszer automatikusan is ki tudja választani. Például félkövér betű funkció megtalálható a szövegszerkesztő programokban, míg a legtöbb egyszerű szöveg beviteli mezőben ez a funkció nem használható.

A parancs értelmező beszéd vezérléssel és képernyőn kattintással be- és kikapcsolható.

Az automatikus beszédfelismerés működése mellett írásjelek és egyes szövegszerkesztési műveletek is diktálhatók, melyeket a rendszer értelmez és végrehajt

A szöveg mezőkben általában használatos funkciók minden szoftverben működnek – másolás, kivágás, kurzor mozgatása stb. – míg az alábbi alkalmazások és megoldások sok egyéb funkcióira is használható a szolgáltatás: Microsoft Windows, Microsoft Word, Google Dokumentumok, Gmail, Microsoft Outlook, Thunderbird, Mozilla Firefox, Google Chrome. Egyes alkalmazásoknak közel az összes funkciója vezérelhető beszéddel, míg más alkalmazásokban csak néhány funkció érhető el. Az alkalmazások és parancsok listája IDE kattintva érhető el. Az alkalmazások és parancsok bárki által szabadon bővíthetők.

Egérvezérlés beszéddel

office, keyboard, job

A virtuális egér funkció bekapcsolása után az elhangzó beszéd egy parancs értelmezőn fut át, aminek segítségével az egér mutató mozgatása a képernyőn és az egér gombok megnyomása beszéd vezérléssel történik.

A fenti három szolgáltatás együttes nagy segítséget jelent a kézhasználatban korlátozott, mozgássérült embereknek, nehezen gépelőknek, hiszen külső segítség nélkül tudják a különböző szoftverek funkcióit beszédvezérléssel használni. Ezáltal jobban be tudnak kapcsolódni oktatásba, munkát tudnak vállalni (akár távmunkában) és szabadidejüket is tartalmasabban (internetezés, email írása) tudják eltölteni.

A fenti témához kapcsolódóan további fontos kiegészítő dokumentumokat talál honlapunkon a következő linkeken:

ABSONIC alkalmazási ajánlások

DICSTATION – diktálás valós idejű leíratása írájelekkel

Felhasználói útmutatók

ABSONIC-ICT.EU
Görgess a tetejére